duminică, 31 decembrie 2023

Blocată între Cadavre de Theodora Savuli | Recenzie

Număr de pagini: 316

Editură: Siono

An de apariție: 2021

Limbă: Română

Rating: 4.75 / 5 steluțe

Nimic nu îmi place mai mult decât o carte care mă face să simt tot: extaz, frică, ură, anxietate, iar Theo s-a asigurat că le primim pe toate în capodopera pe care a scris-o. 
Și chiar în cantitate dublă 🤭

Dacă mă cunoașteți personal, atunci știți că murder mysteries și psychological thrillers se numără printre preferatele mele, iar Bailey Sarian este nelipsită din get ready-ul meu de zi cu zi. Am început chiar să îmi trec pe lista cu lucruri de făcut câte un video de-al ei.
Blocată între Cadavre s-a simțit inițial ca un episod din seria true crime a lui Bailey, dar pe măsură ce avansam cu lectura, romanul a devenit mai bun decât orice podcast pe care l-am ascultat.

Bia, protagonista noastră neînfricată, a fost o prezență impunătoare pe tot parcursul poveștii, un personaj foarte schimbător și scris cu o iscusință de neegalat. 
Procesul de creație și viziunea artistică diferă de la un scriitor la altul, însă abilitatea de a crea o persoană morally gray despre care să nu știi ce simți până când confuzia te aduce în pragul frustrării - asta numesc eu talent.

Bineînțeles, ajută enorm de mult dacă autorul își cunoaște potențialul, cum a fost, de exemplu, Maureen Johnson - după câteva povestiri YA destul de mediocre, scriitoarea s-a mutat pe murder mystery and she slayed every damned page. Truly Devious este o minunăție fără de care nu mi-aș fi descoperit unul dintre genurile literare preferate.

Dar deviez de la subiect 😅

Ce voiam să spun de fapt este - să îți știi punctele forte contează enorm în lumea artei, iar Theodora nu a intrat în horă fără să cunoască pașii.

Vreme de câteva capitole am avut impresia că acțiunea se desfășoară pe repede înainte, fiind dominată de evenimente neașteptate și întorsături de situație la fiecare pas. Ba chiar m-am întors de vreo două ori să recitesc anumite pasaje pentru a putea procesa ce s-a întâmplat.
Dinamismul de acest gen este o caracteristică după care analizez fiecare carte pe care o citesc, deoarece răbdarea nu este punctul meu forte 😅

Dar lucrez la asta. Baby steps 😌

Am întâlnit însă și capitole de care am tras puțin din cauza descrierii.

Acum, dacă mă urmăriți de mai mult timp, știți și faptul că nu mă ascund după cuvinte. Nu îmi place să mint sau să înfloresc vreo poveste unde nu este cazul și i-am promis autoarei aceeași analiză ”la rece” încă dinainte de a primi cărțile pentru recenzie.

Așa că hai să vă dau verdictul meu: am iubit fiecare pagină din Blocată între Cadavre, dar descrierea nu a fost pentru mine.

Nu are nimic de a face cu stilul de scriere al autoarei sau cu povestea în sine. Se leagă însă de ce am spus anterior: nu am răbdare, astfel pasajele descriptive se simt ca nisipurile mișcătoare.
Lipsa acestui atu mi-a cauzat multe neplăceri de-a lungul timpului și, oricât mă doare să spun asta, a stricat nenumărate cărți pentru mine deoarece nu le-am putut termina

Totul ține însă de preferința personală. Cartea ideală pentru mine ar trebui să conțină zero pasaje descriptive, lucru despre care am învățat că este imposibil. Dar cunosc atât de multe persoane care, given the choice, ar alege o carte cu descriere de la cap la coadă.
De aceea vă încurajez să nu luați cuvintele mele drept literă de lege, în schimb dați o șansă romanului și reveniți în comentarii cu opinia voastră despre el.

Cartea este disponibilă pe site-ul editurii Siono, link aici.

Lectură plăcută!

sâmbătă, 11 noiembrie 2023

Lecții de Chimie de Bonnie Garmus | Recenzie

Număr de pagini: 464

Editură: Nemira

An de apariție: 2022

Limbă: Română

Rating: 4.5 / 5 steluțe

Nu cred că am înțeles pe deplin noțiunea de „female rage” până să citesc această carte. 

Mai mult decât atât, povestea în sine este un răspuns care ar trebui să aibă o considerabilă greutate - yes, all men. Cel puțin atunci, în deceniul de-a lungul căruia se desfășoară acțiunea, toți bărbații erau o problemă. Cu fiecare pagină întoarsă, mă bucuram din ce în ce mai tare că nu am trăit în acea perioadă.

Dar înainte de a fi înțeleasă greșit, aș vrea să clarific un lucru: mi-a plăcut foarte mult această carte și se numără printre preferatele anului 2023.
Consider că o carte bună este aceea care trezește o multitudine de reacții într-un cititor - așa cum a fost „Lecții de Chimie” - iar țelul meu este să îi ofer o recenzie corectă, prezentând atât aspectele pozitive, cât și pe cele negative, deoarece ambele contribuie la formarea unei opinii.

So buckle up, my friends, we are in for a bumpy ride 🤭

Acțiunea are loc la jumatatea secolului al XX-lea și cu toate că nu a fost secolul meu preferat la orele de istorie, rămăsesem cu impresia că modul de gândire era mai evoluat, că femeile erau respectate, în special după război, în timpul căruia au fost nevoite să preia frâiele în diverse domenii, dată fiind absența temporară a bărbaților.

Nici nu puteam fi mai departe de adevăr.

După cum probabil v-ați dat seama, această carte conține multiple trigger warnings - cele mai importante de menționat fiind limbaj licențios, abuz fizic, verbal, sexual și acte de violență. 

Povestea o are în prim-plan pe Elizabeth Zott - chimistă, mamă și gospodină la televizor. Fiecare capitol reprezintă o piesă din imensul puzzle care este Elizabeth - și cu fiecare piesă așezată la locul potrivit, imaginea finală, la fel ca protagonista, prinde mai mult contur - iar eu am adorat fiecare secundă în care am avut șansa să potrivesc piesele.

Drept să spun, nu știu cum mi-am imaginat inițial ca va jongla Elizabeth cu aceste roluri, însă am crezut că baza va fi în academia.

Ei bine, autoarea a fost mai mult decât fericită să ne arate cât de natural se pot îmbina cele 3 - și cât de 'bine' mă descurc eu la presupus 😅

Cu alte cuvinte, chiar deloc 😂 Dar asta este o poveste pentru o altă zi 🤭

De la primul paragraf și până la ultimul semn de exclamație, Elizabeth a fost un personaj imposibil de doborât și care nu a ezitat în fața unei provocări, ba chiar „s-a aruncat cu capul înainte”, am putea spune.
Cel mai important însă, Elizabeth - femeie independentă și poate chiar ahead of her time - și-a trăit viața după propriile reguli și nu a permis nimănui să o controleze - sau să o dețină.

Iar eu o admir foarte tare pentru asta.

Tot în primele capitole ale cărții îl cunoaștem și pe Calvin Evans - geniu, savant și iubit devotat.

Nu o să vă mint, nu mi-a plăcut de Calvin. Cu toate că a respectat-o pe Elizabeth și i-a luat apărarea în fața oamenilor gata să îi ignore potențialul, Calvin nu a fost o persoană bună. 
Cei doi au avut parte de un început prost, însă așa cum se întâmplă cu sufletele pereche, Elizabeth și Calvin și-au găsit drumul înapoi unul spre celălalt.

Dacă mă întrebați pe mine, mai bine nu îl găseau.

Relația lor de natură romantică a fost...tumultuoasă. A început discutabil, însă treptat a părut că se transformă în ceva frumos ce am așteptat cu sufletul la gură încă de la furtul recipientelor de laborator...

...apoi a devenit toxic - intențiile bune s-au pierdut în posesivitate și limitări, adevărul a devenit opțional, au apărut presiuni - și totuși niciunul nu era dispus să renunțe la celălalt.

Cred că partea peste care nu pot să trec este de fapt încrederea oarbă pe care au continuat să o aibă în ciuda faptului că amandoi știau când celălalt mințea. Or fi my trust issues de vină, dar eu nu aș putea să mai cred nimic într-o astfel de situație. 

Daaaar nu vreau să transform recenzia într-un Calvin - Elizabeth relationship slander 😅 până la urmă este doar părerea mea 🤷‍♀️

Și știți cum se spune, în fiecare lucru rău trebuie să existe măcar o fărâmă de bine.
Ei bine dacă lăsăm la o parte amorul și ne redirecționăm atenția asupra celorlalte planuri, putem observa o evoluție la nivel emoțional și intelectual - și nu doar în Elizabeth, ci în fiecare personaj principal. 

Mi-a plăcut să îi văd maturizându-se și realizând că nou nu înseamnă neapărat periculos, și că incertitudinea nu este decât o etapă de început pentru o aventură de neuitat.

Oh și să nu uităm de partea culinară 🤭 în calitate de friendly neighbourhood baker/cook, am savurat fiecare rețetă și mi-am făcut notițe pentru a le încerca și eu mai târziu 🤭🥰

All in all, „Lecții de chimie” a fost o lectură fără grad de comparație și pe care aș reciti-o ori de câte ori am nevoie de o încurajare. Elizabeth & Co s-au dovedit a fi o galerie pe cinste 🥰

Cartea poate fi achiziționată de pe site-ul editurii Nemira, link aici.

Lectură plăcută!

miercuri, 2 august 2023

August TBR

I have to admit that this month's TBR is rather ambitious. 

But the summer break finally started for me so I have 2 months at my disposal to reduce my physical TBR and to maybe finish the required readings for college as well.

But this month is all about the physical ones.

And we're kicking off this list with none other than the BookTok sensation - Icebreaker by Hannah Grace.

The first thing I heard about this beauty was that it combines smut and hockey - and honestly, what better combination is there? 😌
I'm joking, of course, but they are interesting aspects to look forward to though 👀

On a serious note tho, this book is about rivalry on ice and enemies learning to work together for the same goal and if I heard right it is also a good girl meets bad boy kind of romance, so if this is your cup of tea, definitely give it a try.

Second on the list - Pandora by Susan Stokes-Chapman.

There is just simply no way around it - the cover called to me in a heartbeat. The synopsis did as well, but only after a few moments of me gawking at the pretty cover.

This one is a historical fiction set in 1799 in London and it combines Georgian England with the enchanting Greek mythology and personally, I think that is the recipe for success. I am a big history geek and I have a thing for Ancient times, but also for 18th to 19th century England so I'm giddy just thinking about this book already. 
I have read very little about Pandora's box - I wasn't patient enough to sit with the story and understand it better - so I might look it up soon and get myself acquainted with it before going into the book, just to avoid any potential confusion.

Next up we have Lessons in Chemestry by Bonnie Garmus. 

I was so eager to get my hands on this one, you have no idea.

Here we have a badass main character - female main character, might I add - a chemist who's trying to make a name for herself in academia - in other words, a world dominated by men.

Oh and have I mentioned that it is set in the 1960s?

Honestly I can't even begin to tell you how excited I am to get to it, it's been sitting on my nightstand for 2 months now and I have been near tears every day of the exam session because I had to study and couldn't read it. But exams are done and now I am back in business 😎

Kingdom of the Cursed by Kerri Maniscalco

No cause this is actually outrageous - and by this I mean the fact that when I started it I was in a reading slump and then exams came along and I never got past the 30 page mark.

Sequel to Kingdom of the Wicked, the book follows Emilia di Carlo on her quest to avenge her twin sister, Vittoria's death. She partakes in quite a few adventures alongside Wrath, the most swoon-worthy Prince of Hell there ever was 😏🤭

Now lemme tell you one thing - this book has history, magic, fantasy and so much spice that spices are actually jealous. I adored the first book and I cannot wait to read the rest of the series - I am most sure I will love each and every page.

A Court of Silver Flames by Sarah J Maas

It has been near a century since this book came out, I know, but it's a brick and it's quite intimidating. Yes, 'I love big books and I cannot lie' applies to me as well, but that doesn't make them less intimidating. 

This book is the first in her spin-off series starring Nesta and Cassian and truth be told, I have been begging for a series about these two rascals since A Court of Mist and Fury happened to waltz into my book collection.
I love Nessian with all my heart and I cannot wait to take my time with this adorable and sexy brick of a book and savour every page it has to offer.

Next up - One Last Stop by Casey McQuiston 

As I said in my Shara Wheeler review, Casey is a hit or miss kind of author and so far for me they were a hit. I loved every book that I read from them, I feel like the LGBTQ+ representation is really spot on and I'm very excited to see what the hype is all about with this one.

I have not read the synopsis, as I want it to be a surprise when I go into it - therefore I cannot provide any summary for it. However, if Casey is your cup of tea, definitely check out their books. They truly are worth your time.

And the last - yes, finally, the last book I want to read this month is Everless by Sara Holland.

I know next to nothing about this, to be honest. All I know is that the story is set in a fantasy world where they trade in time instead of money - a concept which I have heard about before but never ventured to actually read about. It feels like a distant relative of the Faustian bargain though and that story is all types of crazy and fascinating so I'm excited to see what this book is all about and if it is worth the hype, of course.

So, quite ambitious, but I should be able to read at least 90%, if not all the books on this list in the month of August. Fingers crossed, and I'll hopefully update you all with a wrap-up in a month's time.

Until then, happy reading everyone and I am excited to hear what books are you excited for this summer?
Let me know in the comments below.

vineri, 21 iulie 2023

Hotelul Portofino de J.P. O'Connell | Recenzie

Număr de pagini: 464

Editură: Nemira

An de apariție: 2023

Limbă: Română

Rating: 5 / 5 steluțe

Cred că m-am îndrăgostit de un loc pe care nu l-am vizitat niciodată.

Nu mi-am făcut planuri de vacanță vara aceasta, însă cei din echipa Nemira m-au încurajat să mă gândesc de două ori înainte de o decizie finală.
Ba chiar au propus și destinația ideală - Hotelul Portofino, anul 1926.

De când mă știu am fost pasionată de trecut - de oameni, modă și locuri care, cu timpul, au dispărut. Este fascinant să citesc despre toate aceste lucruri și să le compar cu prezentul, să observ evoluția sau, uneori, stagnarea.

Hotelul Portofino de J.P. O'Connell ne prezintă un tablou pictat pe Riviera italiană în anii '20, aducând în atenția privitorului un grup pestriț de personaje care nu permit niciun moment de plictiseală.

În centrul acestui grup o avem pe Arabella 'Bella' Ainsworth, o femeie cu o viziune. 
După tragediile aduse de Primul Război Mondial, Bella a hotărât că atât ea, cât și restul familiei sale au nevoie de un nou început - și ce loc ar fi mai potrivit decât Italia?

Din momentul în care ne-a fost introdusă în primele pagini ale romanului, Bella mi-a lăsat impresia unei femei independente, trecută prin viață și, cel mai important - o femeie modernă. Cea din urmă este, după părerea mea, cea mai importantă trăsătură a protagonistei.

Începutul secolului XX a reprezentat o perioadă de tranziție, bântuită de incertitudine. Mii de familii au fost destrămate în urma Războiului, forțând astfel dinamica de până atunci să se schimbe - în lipsa soților/taților care să asigure mâncare și un acoperiș deasupra capului, soțiile și mamele au fost nevoite să preia acest rol.

Astfel, nu putem spune că independența Bellei este tocmai o surpriză pentru aceste vremuri.

Dar dacă v-aș dezvălui un mic secret? 👀

Doamna Ainsworth este mândra proprietară a Hotelului Portofino, nu doar o simplă angajată.

Așa este, ați citit corect. Bella deține și conduce această afacere, nu soțul ei.

Girl power at its finest 🤭

Okay, întorcându-ne la oile noastre 😅 Acum 100 de ani era aproape imposibil pentru o femeie să dețină o proprietate în numele ei și cu atât mai puțin să o și administreze - femeile cărora li s-a alocat putere erau un concept mult prea nou și aspru judecat.

Dar Italia nu este Anglia, iar Bella a preluat condeiul cu intenția de a-și rescrie povestea - și de a o face mai bună.

La Hotelul Portofino, camerele sunt ocupate de oaspeți veniți din toate colțurile lumii - mai sus menționatul grup pestriț de personaje. 
Fiecare are o istorie, un detaliu pe care poate că l-a omis de dragul misterului. Aici, fiecare poate fi cine își dorește, pentru o perioadă scurtă de timp.

Cu toții însă au secrete - și nu pot spune decât că m-am simțit ca într-un roman de-al Agathei Christie punând cap la cap informațiile aflate în acest mozaic de perspective. 
Mi-a plăcut ritmul antrenant al narațiunii și iscusința cu care O'Connell ne lăsa în suspans la momentul potrivit - nici prea devreme încât să ne pierdem răbdarea, însă nici prea tarziu, încât să ne plictisim.

M-am atașat de câteva dintre personaje și mi-a părut rău să aud că pleacă, dar sper că vor face măcar o apariție episodică în următorul volum. Mai ales Contele Albani.

Și dacă tot suntem la capitolul asocieri, un serial mi-a rămas constant în minte pe tot parcursul romanului - Downton Abbey.
Asemănarea este anunțată încă de pe copertă, însă am încercat să nu mă las influențată și să mă conving singură dacă este adevărat.

Ei bine, este foarte adevărat. M-am gândit de atât de multe ori la el, încât am decis să revăd serialul cândva, vara aceasta.

Mai țineți minte când am spus că suntem în Italia, nu Anglia? Well, aici se complică puțin lucrurile.

Italia anilor '20 era dominată de regimul politic impus de Benito Mussolini. Era o constantă luptă între vechiul regim și fascism, iar autorul nu a dat uitării acest lucru.

Fiecare aventură prin care trec personajele este umbrită sau direct afectată de situația politică a țării - fie că este vorba despre o livrare de merinde, sau de un teanc de broșuri ilegale ascunse sub patul unei Lady.

Mai multe totuși nu voi spune, vă las pe voi să aflați 😌

Sunt atât de multe de descoperit în această carte, încât nu aș ști de unde să încep în a v-o recomanda. Mi-a plăcut la nebunie, abia am putut să o las din mână - și asta spune multe, pentru că numai ce am ieșit din sesiune - și ard de nerăbdare să citesc următorul volum.
Sper să îi acordați și voi o șansă - până la urmă, cui îi strică o vacanță în Italia pentru câteva zile? 
🤭

Cartea poate fi achiziționată pe site-ul editurii Nemira, link aici.

Lectură plăcută!

vineri, 14 iulie 2023

I Kissed Shara Wheeler by Casey McQuiston | Review

Hardcover: 356

Publisher: St. Martin's Press

Published: 2022

Language: English

Rating: 5 / 5 stars


I have a lot of thoughts and opinions after finishing this book and the bit I find most amusing is that quite a few of those contradict each other.

But books are complex, just like our brains, so it's very understandable I think, to have opinions that sometimes clash.

Now I don't want to write a prologue to this review, so without further ado, let's get into it 😌

I believe Casey is a hit or miss kind of author. Or at least that's how it is for me. So far I enjoyed every single one of their books that I have read, so fingers crossed the streak keeps up because I am very excited for One Last Stop

Now, to be completely honest, I bought this book mainly for the cover. But let's be real, this cover is so gorgeous and aesthetic and the pink and green combination? 

Heaven. Pretty covers are a general weakness 🤤

And on the same topic, I have a question. How is it that the most beautiful covers often hide the best stories and yet we always think the opposite?
I had no expectations going into this and yet I couldn't help but fall in love with it, a little bit more with each and every page.

The very artistic way in which mystery takes the spotlight in the beginning, the curtain of lies, the stage made out of pure spite and the sweet melody sang by love and friendship - this is how I can best describe this beautiful story. It is a performance, one where actors are not needed.

So this story follows Chloe Green - she's confident, she's very smart, she's an overachiever and she is fiercely protective of the people she loves. All great qualities, but that didn't stop me from disliking her completely.
She may be the main character, but she's a very shitty one.

The book opens with a memorable scene: Chloe sneaking into the Wheeler's home after her rival takes off into the night, leaving her with nothing but the memory of a hurried kiss.

And this is the moment we are introduced to Shara Wheeler, the rival I just mentioned.

Shara is the most popular girl in school and the literal poster girl for everything good and holy. 

And I mean that quite literally.

The small town of False Beach is a tight-knit community of very religious people.
I find it rather beautiful, the way they find church and God to be somewhere they truly belong. Everyone deserves to find a place or a person to call home.

This book's focus, I dare say, is not on the rewarding part of a religious upbringing, however. Throughout most of it, I felt like some characters were written in a way that highlighted a lot of religious trauma.
And not to mention that Principal Wheeler's behaviour in itself is enough to cause said trauma. But I got the chance to have my 'I knew it' moment when his hypocrisy was revealed. God, that was rewarding.

But I digress.

Another reason why I mentioned the religious aspect - it also serves as a very formative experience in this book - good but also bad. 95% of Casey's characters are queer and can't be true to themselves when surrounded by people who would cast them out and call them sinners just because of who they are or who they love. 
So they grow up afraid - like Georgia, confused - like Smith, or they grow up to be skilled liars and hide behind pretty masks - like Shara. 

A little game of masquerade, if you will.

Out of the many tropes that we can identify in the book, my favourite representation wise has to be academic rivals. It is true that at times rivalry has a tendency to lean towards obsession - especially in Chloe's case - but the author somehow made it all work out flawlessly with the plot and the end result and if I could, I would request a round of applause for them.

In a way, this book reminded me of Pretty Little Liars. Shara was just like Alison - pulled off a disappearing act, had a master plan unfolding and everyone running around looking for them like headless chicken.

And just like the show, the mystery that stands at the core of the story made this book a 10/10 read. I couldn't get enough and I couldn't put it down, be it at home or in class. It will always be on my top 10 list and in the first 5 I will forever be recommending. 

If anything I said so far has caught your eye, then I suggest you give this book a try. And if you're a fan of the previously mentioned show, then definitely check this book out, because it is so worth it!

And one last thing before I go - if you do decide to give this book a chance, don't judge Shara too harshly in the beginning - villains are made, not born.

marți, 18 aprilie 2023

Friends, Iubiri și Marele Lucru Teribil de Matthew Perry | Recenzie

Număr de pagini: 384

Editură: Nemira

An de apariție: 2022

Limbă: Română

Rating: 4.75 / 5 steluțe

O să încep acest articol cu o confesiune: în toată „cariera” mea de cititor m-am ținut departe de non-ficțiune - și probabil cel mai departe de memoirs.

Nu mă înțelegeți greșit, nu am nimic personal cu ele, însă nu am găsit niciodată o carte non fiction care să mă atragă sau care să mă captiveze pentru mai mult de 10 pagini. 
Și cu toții știm că până nu găsim ACEA carte, cea care să stârnească nepotolita sete de citit, niciuna nu va fi bună.

Așa am fost eu cu memoirs.

Dar Matthew Perry tocmai a schimbat acest lucru. 

Friends este și va fi întotdeauna un comfort show pentru mine. Dacă se întâmplă să am o zi proastă, câteva episoade din sitcom sunt cel mai bun remediu. Iar persoanele care se pricep cel mai bine să îmi facă ziua mai bună sunt Chandler și Joey.

Cine ar fi crezut totuși că în spatele personajului care m-a făcut să râd cu lacrimi de nenumărate ori se ascund demoni mai înfiorători decât ar fi găsit chiar Dante în Infern? 

Friends, Iubiri și Marele Lucru Teribil ne prezintă „culisele”, dacă pot să le numesc așa, însă nu doar pe ale lui Chandler, ci și pe ale lui Matthew și, implicit, pe ale fiecărui personaj pe care îndrăgitul actor l-a interpretat pe marile și micile ecrane.

Primul gând pe care l-am avut citind această carte - cât curaj a avut să se deschidă în fața a milioane de oameni. Și, poate mai important, cât de puternic este pentru că pe lângă faptul că Matthew a retrăit fiecare amintire - plăcută sau dureroasă - de-a lungul procesului de scriere a romanului, el ne-a oferit și infinită răbdare, explicând în detaliu fiecare diagnostic, simptom și toate efectele secundare cauzate de droguri, alcool sau țigări.

Este ușor să fim ignoranți, să considerăm că dependenții pur și simplu aleg acest stil de viață, că se complac pentru că nu vor mai mult. Dar am greși, iar Matthew ne arată de ce. 
Dependența este, întâi de toate, o boală, una care te urmărește întreaga viață:

„(...) numai că, indiferent unde te duci, de tine nu scapi niciodată”

În cazul lui Matthew, dependența s-a instalat foarte devreme în viața sa și a refuzat să plece timp de aproape patru decenii. L-a urmărit ca o umbră de-a lungul vieții - la fiecare audiție, la filmări, premieri și gale, decernări și interviuri. 

Îmi găsesc greu cuvintele, atât de mult m-a impresionat povestea lui. Și meditând asupra a ceea ce am citit, sunt cu adevărat surprinsă că a supraviețuit - dar presupun că unii oameni sunt trimiși pentru a spune o poveste sau pentru a ne învăța o lecție, nu-i așa?


                     *mi s-a părut un moment potrivit pentru un GIF cu Chandler*

Apropo de Chandler, el și Matthew se aseamănă atât de mult. Au fost numeroase momente pe parcursul lecturii când nu am putut să nu citesc anumite replici sau paragrafe cu intonația specifică personajului.

Și, să citez o foarte dragă prietenă, a fost exact ce trebuia.


Okay, okay, gata cu GIF-urile, mai păstrez și pentru alte articole 😂😌

Cred că acest channeling al vocii lui Chandler în relatarea faptelor a fost cel care mi-a dat impresia ocazional că citesc o poveste fictivă. Nu s-a întâmplat prea des, însă odată la 30 - 40 de pagini, am fost nevoită să îmi reamintesc titlul cărții și genul în care se încadrează. Nu este ficțiune, nu este un scenariu de film. Este o autobiografie, este o poveste reală despre viața unei persoane reale.

Am selectat câteva citate din roman pe care aș dori să le împărtășesc acum, pe final, cu voi. 
„(...) realitatea este un gust cu care te obișnuiești pe parcurs”

În orice context ar fi folosite, consider că aceste cuvinte sunt foarte puternice.

„Eu nu aveam nevoie de un Oscar. Eu aveam nevoie doar de încă o zi.”

Acesta este preferatul meu, hands down. Nu cred că aș putea găsi cuvintele potrivite pentru a argumenta de ce, însă nu totul în viață trebuie argumentat. Uneori trebuie să ne dăm voie să apreciem ceva pentru simplul fapt că există. 

Și la îndemnul lui Matthew, trebuie să avem mare grijă de noi, de sănătatea noastră, de viața pe care o trăim. Poate nu este întotdeauna roz, dar soarele își va găsi timp să răsară pe strada fiecăruia. 

Sper că v-am convins să acordați acestei capodopere literare o șansă - vă asigur că merită fiecare secundă. Și când o faceți, nu uitați să treceți din nou pe aici și să îmi spuneți ce impresii v-a lăsat. 

Cartea poate fi achiziționată de pe site-ul editurii Nemira - link aici.

Lectură plăcută!

marți, 31 ianuarie 2023

Two Can Keep a Secret by Karen M. McManus | Review

Paperback: 327

Publisher: Penguin House

Published: 2019

Language: English

Rating: 5 / 5 stars

I believe this book was the one that turned Karen into an auto-buy author for me. 

If you know me, you know I love playing detective more than anything, it keeps my brain working and if I solve the mystery, I get the endless Sheldon Cooper-like satisfaction of being right 😂

Now, now.

The book follows twin siblings Ellery and Ezra Corcoran, who are forced to move in with a grandmother they never met, in a city they've never been to. 
Ellery is a true-crime lover and Echo Ridge, small as it may be, has been quite a beacon for crime in the past 20 years, which sparks her interest immediately.

A homecoming queen was murdered 5 years prior, her aunt went missing 12 before that and now a girl goes missing just as they arrive? Feels like the welcoming small town isn't so welcoming after all.

Will Ellery manage to solve the mystery and bring the grieving families some peace at last? Or will she end up being just another name on a cold-blooded killer's list?

The synopsis always confused me because I was losing track of who died and who went missing. I had a huge back and forth before buying this book because I thought that if the synopsis is confusing, then the story would be even worse, but to my surprise, the story was phenomenal.

I remember reading this book in under 24 hours, it was so addicting. 

I gotta admit, Ellery was one of the most frustrating main characters I have ever read about. She is a true crime lover, which I thought was going to be fun.

Boy, was I wrong :)

Sadly, this particular hobby of hers only ended up turning her into a very annoying know-it-all who was constantly convinced that her theories were correct and wouldn't listen to suggestions from anyone else and also wouldn't take anyone's advice. This scene has a special place engraved in my brain

"but if years of reading true crime books and watching Dateline have taught me anything, it's this: it's always the boyfriend."

And listen, I know us true crime fans can be over the top sometimes, but she was a whole lot worse. 

The mystery revolving around the missing persons was a complicated puzzle to sort, an intricate blend of theories, evidence, testimonies and accusations that kept tangling more and more until I couldn't tell speculations from truth. That was when I put down my pen and notebook and let the book detectives do their jobs.

But to be frank, if it would have been easy, it would have been predictable. And predictable is boring. This is why we love the unknown so much, it keeps us on our toes at all times.

I think out of the 3 open cases presented in this book, the cold one made my brain work the hardest because if all 3 are connected, how did that one fit? I watched many episodes of Buzzfeed Unsolved trying to perfect my detective skills but I think I failed miserably in that department.

So we'll just keep said detective skills where they are, failing me with every new book this author releases 😂 but that has never discouraged me before. I keep trying until I get it right 😌

One day, maybe 😂

The characters, while not all to my liking, were nicely written and easy to get attached to. I think Ezra was my favourite throughout the whole book and I'm rooting for him to heal that broken heart one day.

The twins' mother is quite an interesting presence in the book. She is mentioned more than actually being an active participant in the plot, but somehow it feels as if she is always there, in every chapter and every scene.
She has an intriguing back story and I found it worth giving a second look to the way all the roads were somehow leading back to her, as if she was connected with everything while being almost non-existent.

I think in the end, she is probably the most complex character in the book. And to me, complex characters happen to be the cherry on top in every story 😌

The ending was a huge surprise to me, because it seems like an odd but also brave move on the author's part. 
The ending is open. Or at least that is how it felt to me. The very last line of the book left enough room for something to follow but my gut says we won't get anything.

But we gotta appreciate the bold move. It was chef's kiss, if I dare say so myself 😌

Currently, Two Can Keep a Secret holds second place in my top 3 favourites from Karen M. McManus and even 2 new releases later, things have yet to change. 

I cannot recommend this book enough, especially if you are a true-crime fan like Ellery and I. And if you're a Sherlock Holmes in training, this book could serve as practice for future cases.

Let me know in the comments below if you read this book and if you did, what are your thoughts on it?

luni, 23 ianuarie 2023

Partea Întunecată a Magiei de V.E. Schwab | Recenzie

Număr de pagini: 360

Editură: Nemira

An de apariție: 2017

Limbă: Română

Rating: 4.5 / 5 steluțe

Dăm oficial startul anului 2023 cu un all nighter (desigur, preferatele mele de acum 😂) și o recenzie pentru una dintre cărțile mele preferate, Partea Întunecată a Magiei scrisă de V. E. Schwab. 

Aici am multe de spus și sper să îmi pot pune gândurile în ordine ca să iasă totul cum mi-am propus 🥰

Așadar 😌

Primul care mi-a atras atenția a fost titlul. Dacă magia ar fi un cub, am simțit că am găsit în sfârșit un autor care a văzut toate fețele înainte să își formeze o teorie. Cel mai important totuși, am găsit un autor care să îmbrățișeze fiecare dintre aceste fețe.
De multe ori magia este descrisă ca fiind benefică, un ajutor absolut într-o lume lipsită de speranță.

De fiecare dată însă, este trecută cu vederea partea malefică, cea care înspăimântă și rănește, care permite luminii să fie înghițită de un întuneric nesfârșit.

Povestea are la bază teoria universurilor paralele, lumi aproape identice cu ale noastre, dar pe care nu le-am recunoaște dacă ne-am uita mai atent.
Aici avem 4 lumi la fel de apropiate precum punctele cardinale de pe o busolă. Toate însă au un lucru în comun. Un oraș, mai exact.

Londra.

Onoarea de a deschide cartea îi revine lui Kell Maresh, prinț prin asociere și magician Antari - stăpân al tuturor tipurilor de magie și călător între lumi. Antari sunt foarte rari și extrem de bine protejați până își pot folosi puterile pe deplin. 

Și acum fie vorba între noi, sunt colecționați de familiile regale ca niște Pokemoni.

Dar să ne întoarcem puțin la prinț, shall we?

Ei bine, aici începe distracția 😌

Kell aparține Londrei Roșii, un oraș plin de viață de care este imposibil să nu te îndrăgostești pe loc. Acesta aduce împreună negustori, aventurieri și chiar simpli turiști din fiecare colț al regatului într-un festival al culorilor și accentelor care îți taie răsuflarea. 

Dacă aș avea ocazia, mi-ar plăcea la nebunie să vizitez acest loc, fie și numai pentru o zi.

Londra Cenușie este cel de-al doilea univers de care ne ciocnim, locul în care facem cunoștință pentru prima dată cu vrăjitorul Antari.
Nu vă entuziasmați, deoarece nu este decât bătrâna Londră pe care o știm și o iubim, așadar lipsită de magie. Cu toate acestea, este plăcut să fie și universul nostru inclus într-o lume fantastică. 

Londra Cenușie este locul unde o întâlnim și pe Lila Bard, o hoață mai pricepută decât însuși Kaz Brekker 🤭

Dar nu îi spuneți asta niciunuia dintre ei. Lilei i s-ar urca la cap, iar Kaz ar avea probabil un infarct 😂

Kell se află în Londra Cenușie pentru a livra o scrisoare regelui când este abordat de un străin cu o rugăminte neobișnuită - aceea de a livra un pachet într-o altă dimensiune.
Reticent, acesta este pregătit să refuze, însă este prea târziu. Pachetul i-a fost înmânat, iar străinul s-a făcut nevăzut pe străzile aglomerate ale capitalei.

Conținutul pachetului este ceea ce îi aduce pe protagoniștii noștri împreună, însă vă las să vă distrați singuri cu prima lor întâlnire 🤭 vă asigur că este de neuitat 😌

Cea de-a treia pe care o explorăm în acest volum este Londra Albă, un oraș pe care nu îl pot descrie decât ca rezervat și steril. Probabil infinita întindere de alb este de vină pentru ultimul adjectiv, însă este o descriere destul de bună și pentru locatari.

Personal, nu aș vizita-o, dar pe monarhi mi-ar plăcea să îi cunosc mai bine în următoarele cărți.

Acum, am menționat 4 Londre, dar a patra este inaccesibilă. Cea din urmă dimensiune a căzut pradă unul rege lacom pentru care toată magia din lume nu era de-ajuns. 

Londra Neagră, orașul interzis unde niciun Antari nu îndrăznește să se aventureze a fost sigilată pentru siguranța celorlalte dimensiuni. Puține informații sunt dezvăluite despre ea, ceea ce mă determină să anticipez o călătorie acolo în următoarele volume.

Fingers crossed. Eu nu aș merge acolo, dar o văd pe Lila încercând 😂

Ea și Kell au, fără îndoială, un început tumultos și plin de incertitudine. Mi-a plăcut modul în care autoarea a abordat situația, ocolind ideea de friends to lovers și sărind direct la situationship to friends 😂 este, cu siguranță, o schimbare revigorantă.

Știți ce este ironic? Oricât îi ador pe amândoi, niciunul nu este personajul meu preferat.

Nu.

Acest titlu îi revine lui Rhy Maresh, prințul moștenitor al Londrei Roșii. Grija și atenția acordate de către autoare în procesul de creație a lui Rhy sunt vizibile în fiecare scenă, iar faptul că vulnerabilitatea și temerile nu îi sunt mascate pe parcursul romanului m-au făcut să îl îndrăgesc și mai mult. 

Sânge albastru sau cetățean de rând, suntem simpli oameni care uneori simt prea multe, întrucât devine copleșitor. 

Sunt nerăbdătoare să văd ce aventuri și emoții ne-a pregătit V. E. Schwab în volumul al doilea. 

Întreaga serie este disponibilă pe site-ul editurii Nemira. 

Dacă sunteți iubitori de fantasy, această serie este cu siguranță pentru voi. Vă încurajez să îi dați o șansă, veți vedea că nu va fi irosită 😌

Dacă ați citit deja cartea, lăsați-mi în comentarii numele personajului vostru preferat 🥰

Și până data viitoare, lectură plăcută! 🥰