duminică, 31 decembrie 2023

Blocată între Cadavre de Theodora Savuli | Recenzie

Număr de pagini: 316

Editură: Siono

An de apariție: 2021

Limbă: Română

Rating: 4.75 / 5 steluțe

Nimic nu îmi place mai mult decât o carte care mă face să simt tot: extaz, frică, ură, anxietate, iar Theo s-a asigurat că le primim pe toate în capodopera pe care a scris-o. 
Și chiar în cantitate dublă 🤭

Dacă mă cunoașteți personal, atunci știți că murder mysteries și psychological thrillers se numără printre preferatele mele, iar Bailey Sarian este nelipsită din get ready-ul meu de zi cu zi. Am început chiar să îmi trec pe lista cu lucruri de făcut câte un video de-al ei.
Blocată între Cadavre s-a simțit inițial ca un episod din seria true crime a lui Bailey, dar pe măsură ce avansam cu lectura, romanul a devenit mai bun decât orice podcast pe care l-am ascultat.

Bia, protagonista noastră neînfricată, a fost o prezență impunătoare pe tot parcursul poveștii, un personaj foarte schimbător și scris cu o iscusință de neegalat. 
Procesul de creație și viziunea artistică diferă de la un scriitor la altul, însă abilitatea de a crea o persoană morally gray despre care să nu știi ce simți până când confuzia te aduce în pragul frustrării - asta numesc eu talent.

Bineînțeles, ajută enorm de mult dacă autorul își cunoaște potențialul, cum a fost, de exemplu, Maureen Johnson - după câteva povestiri YA destul de mediocre, scriitoarea s-a mutat pe murder mystery and she slayed every damned page. Truly Devious este o minunăție fără de care nu mi-aș fi descoperit unul dintre genurile literare preferate.

Dar deviez de la subiect 😅

Ce voiam să spun de fapt este - să îți știi punctele forte contează enorm în lumea artei, iar Theodora nu a intrat în horă fără să cunoască pașii.

Vreme de câteva capitole am avut impresia că acțiunea se desfășoară pe repede înainte, fiind dominată de evenimente neașteptate și întorsături de situație la fiecare pas. Ba chiar m-am întors de vreo două ori să recitesc anumite pasaje pentru a putea procesa ce s-a întâmplat.
Dinamismul de acest gen este o caracteristică după care analizez fiecare carte pe care o citesc, deoarece răbdarea nu este punctul meu forte 😅

Dar lucrez la asta. Baby steps 😌

Am întâlnit însă și capitole de care am tras puțin din cauza descrierii.

Acum, dacă mă urmăriți de mai mult timp, știți și faptul că nu mă ascund după cuvinte. Nu îmi place să mint sau să înfloresc vreo poveste unde nu este cazul și i-am promis autoarei aceeași analiză ”la rece” încă dinainte de a primi cărțile pentru recenzie.

Așa că hai să vă dau verdictul meu: am iubit fiecare pagină din Blocată între Cadavre, dar descrierea nu a fost pentru mine.

Nu are nimic de a face cu stilul de scriere al autoarei sau cu povestea în sine. Se leagă însă de ce am spus anterior: nu am răbdare, astfel pasajele descriptive se simt ca nisipurile mișcătoare.
Lipsa acestui atu mi-a cauzat multe neplăceri de-a lungul timpului și, oricât mă doare să spun asta, a stricat nenumărate cărți pentru mine deoarece nu le-am putut termina

Totul ține însă de preferința personală. Cartea ideală pentru mine ar trebui să conțină zero pasaje descriptive, lucru despre care am învățat că este imposibil. Dar cunosc atât de multe persoane care, given the choice, ar alege o carte cu descriere de la cap la coadă.
De aceea vă încurajez să nu luați cuvintele mele drept literă de lege, în schimb dați o șansă romanului și reveniți în comentarii cu opinia voastră despre el.

Cartea este disponibilă pe site-ul editurii Siono, link aici.

Lectură plăcută!