vineri, 19 februarie 2021

Unpregnant de Jenni Hendriks și Ted Caplan | Recenzie

Număr de pagini: 304

Editură: Nemira

An de apariție: 2020

Limbă: Română

Rating: 4 / 5 steluțe

O lectură care nu îți dă voie să te plictisești.

Am pus ochii pe Unpregnant de când editura Nemira i-a anunțat apariția, o carte despre sarcină la vârsta adolescenței și avort.

După părerea mea, această carte poate fi privită ca o lecție de viață care ne prezintă consecințele unei încrederi greșit acordate.

Unpregnant urmărește povestea Veronicăi Clarke, o tânără de 17 ani al cărei viitor la o universitate de prestigiu este pus în pericol de o sarcină nedorită. Aceasta se confruntă cu dificila decizie de a le spune părinților și iubitului ei despre copil și a se căsători după terminarea liceului sau de a face un avort pentru a putea urma facultatea aleasă.

Provenind dintr-o familie religioasă unde avortul nu este o opțiune, Veronica se vede nevoită să găsească o clinică unde acest lucru este posibil fără a fi necesar acordul părinților. Astfel, aceasta ajunge să ceară ajutorul lui Bailey Butler, fosta cea mai bună prietenă din copilărie și singura ei șansă de a străbate 1500 de kilometri într-o noapte până la destinație.

Cele două fete nu pot fi mai diferite. Pe când Veronica este populară, șefă de promoție și plăcută de toată lumea, Bailey este ocolită de majoritatea elevilor, devenind treptat o paria.

Nu pot spune că m-am atașat în mod deosebit de vreuna dintre ele, însă am îndrăgit evoluția fiecăreia pe parcursul poveștii.

La începutul cărții, trăsătura dominantă a Veronicăi este superficialitatea, fata punând accentul mai mult pe ce ar crede oamenii despre ea, ceea ce se dovedește a fi o piedică mai târziu.
„Umilirea deplină pe rețelele sociale era ultimul lucru de care aveam nevoie acum.” 
Sunt de părere că atât confirmarea sarcinii, cât și toate eforturile depuse de aceasta pentru a renunța la ea au jucat un rol foarte important în procesul de maturizare al Veronicăi.

Lui Bailey Butler pe de altă parte nu îi poate păsa mai puțin de reputația sa construită pe baza zvonurilor și bârfelor copiilor populari.  

„Era ursuză. Era cinică. Era un adevărat disconfort să te afli în preajma ei.”

Dar în același timp, Bailey tânjește după o prietenă adevărată. Astfel, cele două pornesc într-o călătorie cu mașini furate și vaci uriașe, extratereștri și iubiți obsedați. 

Am citit întreaga carte cu zâmbetul pe buze. Nu am crezut că un subiect atât de serios precum avortul poate fi abordat în acest fel, însă încep să cred că orice este posibil dacă ne dorim cu adevărat.
Unpregnant este o poveste destinată tineretului, care ne învață că prietenia adevărată se găsește greu, însă atunci când o găsim, nu trebuie să îi dăm drumul. Ne învață că oricine poate avea două fețe, oricât de inocent ar părea, lucru pe care îl aflăm la prima întâlnire cu iubitul Veronicăi, Kevin. Încrederea este cel mai de preț lucru pe care îl avem de oferit, așa că aveți grijă cui o dăruiți. 

Și ultima, dar nu cea din urmă, este probabil cea mai importantă lecție pe care mi-a oferit-o această carte. Să nu ezit niciodată să cer ajutorul părinților mei atunci când mă lovesc de o situație care poate la început pare imposibil de rezolvat, deoarece nu îmi vor întoarce spatele niciodată.

Consider că această carte este perfectă pentru cititorii de toate vârstele și o recomand cu drag. O puteți achiziționa de pe site-ul editurii Nemira. Voi lăsa link aici.

Lectură plăcută!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu