Număr de pagini: 242
An de apariție: 2023
Rating: 5 / 5 steluțe
Șiiiii am revenit în forță cu o nouă recenzie pe care sunt foarte entuziasmată să o citiți 🥰
Theo a publicat la finalul anului 2023 o antologie de povestiri scurte pe care m-a făcut să o aștept luni de zile 👀 dar care a meritat din plin fiecare minut 🥰
Nu știu dacă am mai menționat acest lucru înainte, însă în perioada liceului am dezvoltat o aversiune față de literatura română și, implicit, autorii români. Am detestat romanele obligatorii pentru bac și mi-aș dori să pot recupera zilele pierdute citindu-le. Din păcate însă, nu pot.
Acum, ca un fel de side effect de la această...aventură, să îi spunem așa, am început să evit autorii români contemporani, considerând că la fel ca Rebreanu sau Slavici, nici ei nu merită efortul sau timpul.
Boy, was I wrong.
După liceu, am reușit să mă strecor printre recomandările de pe Booktok și Bookstagram și să mă axez pe autori cu care eram deja familiarizată - rareori adăugând câte un debut author pe listă.
Și apoi am cunoscut-o pe Theo care, ajutată de cărțile publicate până în acel moment, mi-a dat un reality check de zile mari 😳 M-am grăbit și am judecat prea aspru când ar fi trebuit să am răbdare și să cercetez mai amănunțit înainte să mă pronunț.
Mi-am spălat păcatele de atunci, să știți! Pinky promise 😇
Acum, să intrăm în pită, cum s-ar spune 😌 Oceanul în flăcări blindsided me.
Am citit acum câteva luni bune primele două volume publicate de autoare, ambele aparținând aceleiași serii. Blocată între Cadavre a avut și are în continuare un loc special pe lista mea de preferate, însă trebuie să recunosc - Oceanul a detronat-o.
Atât conținutul, cât și stilul de scriere au sărit în evidență pe parcursul lecturii. Am avut prilejul de a urmări geniul creator în acțiune și (partea mea preferată), am avut ocazia să analizez și să compar.
Povestirile sunt așezate în ordine cronologică a scrierii, fapt care facilitează urmărirea evoluției artistei - dar și a artei. De la primul short story și până la ultimul suntem martorii unei transformări, lucru atât de rar întâlnit între paginile unei singure cărți.
Sunt de părere că a-ți fi permis să trăiești această schimbare, acest moment intim dintre creator și creație este de-a dreptul poetic.
Stilul de scriere, așa cum am menționat anterior, se numără de asemenea printre lucrurile de care nu mă mai satur când vine vorba de această antologie. Un început stângaci, o tranziție lină, o colecție de descrieri unice, magice, reale - topindu-se și contopindu-se într-un moment de euforie.
Neînțeles, Bătăile inimii, Inelul de logodnă și Oceanul în flăcări. Patru titluri care m-au marcat și care mi-au schimbat radical perspectiva asupra literaturii române. Patru titluri pentru care am nevoie simultan de niciun cuvânt și de toate cuvintele din lume pentru a le descrie. Patru titluri pe care trebuie să le simți pentru a le putea înțelege.
Fiecare povestire este specială în felul său, fiecare are ”acel ceva” în care să ne refugiem, să ne simțim văzuți, auziți, înțeleși.
Tot ce pot spune este citiți-o, recitiți-o și nu o lăsați să se prăfuiască în bibliotecă.
Concluzia? Nu judeca o carte după copertă - sau după autor, cum a fost în cazul meu, pentru că vei avea parte de o surpriză - mai devreme sau mai târziu.
Cartea poate fi achiziționată de pe site-ul editurii Siono, link aici.
Lectură plăcută!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu